1. 9. 2000

Scottish Oatcakes

Recept je přeložený z knihy Step by Step Scottish Cooking, Murdoch Books 1994.

Čas na přípravu: 5 minut
Čas na vaření: 25 minut
Porcí: 25

Ingredience

  • 1 miska jemných ovesných vloček
  • 1 miska středních ovesných vloček (u nás normálních, jako jemné se u nás musí použít pomleté vločky, prodávají se například v Tescu; nicméně originální střední skotské vločky jsou jako naše pomleté a originální jemné skotské vločky u nás nemají ekvivalent)
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru krupice
  • 60 gramů rozpuštěného sádla (prý lze použít máslo)
  • 1/2 misky teplé vody

Postup

  1. Nahřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si dva plechy pokryté papírem na pečení. Smíchejte vločky, prášek do pečiva, sůl a cukr ve velké míse. Přilejte sádlo a vodu.
  2. Zpracujte do pevného těsta a na jemnými vločkami posypané desce vytvarujte tenký čtverec.
  3. Válečkem rozválcujte do 30 x 30 centimetrů velkého čtverce asi 3 mm tlustého. Pokud je třeba použijte vločky na posypání. Rozřezejte na kosočtverce o straně 6 cm. POstupně to opakujte dokud nespotřebujete všechno těsto.
  4. Položke kosočtverce na plech (nechte asi půlcentimetrové mezery) a 25 minut pečte. Nechte vychladit na plechu.