1. 9. 2000

Scottish Shortbread

Recept je přeložený z knihy Step by Step Scottish Cooking, Murdoch Books 1994.

Čas na přípravu: 12 minut
Čas na vaření: 35 minut
Porcí: koláč o průměru 27cm

Ingredience:

  • 250g másla
  • 2/3 misky krupicového cukru
  • 1 2/3 misky hladké mouky
  • 1/2 misky rýžové moučky (= rýžového škrobu, lze klidně použít bramborový škrob)
  • 1 čajová lžička krystalového cukru

Postup

  1. Nahřát troubu na 160 stupňů. Rozmixovat v misce máslo do měkka, přidat krupici a pořádně smísit. Měl by vzniknout měkký, sladký krém.
  2. Přidat mouku a škrob a hnětením spojit dohromady. Zpracovávat dokud nevznikne jednolitá hmota.
  3. Pokrýt plech papírem na pečení, namastit a vytvarovat těsto na plechu do asi centimetr tlustého koláče. Plech musí být dostatečně veliký, protože koláč se při pečení zvěší. Můžete zkusit koláč ozdobit nějakými vzory, ale podle mé zkušenosti je to zbytečné. Vzory stejně zmizí, ať se snažíte jakkoliv.
  4. Posypte vršek koláče krystalem a nechte asi 35 minut péct uprostřed trouby. Zdá se, že je lepší nechat koláč péct déle. Snad až malinko zhnědne. Nenechte se tím zmást, neměl by být připálený. Poté plech vyndejte a nechte koláč zchladit. Hlavně se jej nepokoušejte přendat z plechu pryč, koláč musí teprve ztvrdnout.